Kantýnový robot KUKA dává dohromady pokrmy z čerstvé rýže

Kantýnový robot KUKA ve Velké Británii slaví své první narozeniny. Semblr – malý robot od KUKA – už dobrý rok dává dohromady pokrmy z čerstvé rýže pro personál internetového prodejce potravin Ocado v Hatfieldu.

kantýnský robot KUKA

 

„Je to jako klasická jídelna,“ popisuje Liam Rogers, manažer marketingu a komunikace ve společnosti Karakuri, koncept Semblr. „Přijde zákazník a řekne: Chtěl bych trochu toho, trochu tamtoho. Člověk u pultu sestaví jídlo, které se v kuchyni předvařilo, a podává ho.“

Tyto úkoly přebírá Semblr a pracuje víceméně bok po boku s personálem pultu, který je stále zaměstnán – protože klasická společnost jídelna nadále existuje. Dva zaměstnanci z Karakuri ho podporují a plní přísady do servírovacích komor Semblru. Robotické rameno KR AGILUS je zodpovědné za míchání a uspořádání ingrediencí .

kantýnský robot KUKA
Malý robot KUKA promíchá ingredience a naaranžuje rýžové pokrmy.

Londýnský start-up vyvinul robota kantýny
Lidé, kteří vyvinuli Semblr, pracují v Karakuri – startupu s aktuálně 36 zaměstnanci v Londýně . Karakuri vyvíjí robotická řešení pro potravinářský průmysl od roku 2019 . Hatfield není daleko a Ocado patří mezi společnosti, které investovaly do založení Karakuri. Protože Ocado se specializovalo také na potraviny, ale také na hardware a software a také na logistiku. Dávalo tedy smysl dát k dispozici prvního servisního robota kantýny centrále Ocado se 4 000 zaměstnanci.

Snížené riziko infekce: Návštěvníci jídelny si objednávají digitálně
Předností v Semblru je malý robot KUKA. Po digitální objednávce, krátce před zamýšleným časem vyzvednutí, vezme misku . Používá to k ovládání těch servírovacích komor, které obsahují požadované přísady jednu po druhé . Inteligentní, hygienický dávkovací systém vyvinutý společností Karakuri zajišťuje, že vše skončí v misce v objednaném množství . Dávkovač dávkuje rýži, kuřecí maso, hovězí maso, tofu a/nebo zeleninu dle vašeho výběru shora rovnoměrnými pohyby bez rozlití. Nechybí ani omáčka a nakonec polevy jako bylinky nebo ořechy. Hotová miska a účtenka, která jídlo jednoznačně přiřadí k objednávajícímu, jsou nyní připraveny k vyzvednutí.

kantýnský robot KUKA

Návštěvníci jídelny si rýžovou misku objednávají digitálně z robota.

„Může to znít antisociálně, že menší interakce s ostatními je výhodou,“ připouští Liam Rogers, „ale svět se za poslední rok a půl kvůli Covid-19 prostě změnil .“ Potkat jen jednoho člověka na cestě na jídlo – zaměstnanec, který monitoruje semblr a v případě potřeby pomáhá hostům – snižuje riziko infekce.

Zdroj zprávy: KUKA