Společnost TÜV SÜD je akreditována pro certifikaci podle ISO 19443

tuv

Společnost TÜV SÜD získala od francouzského výboru COFRAC (Comité français d’accréditation) akreditaci pro ISO 19443. Tento mezinárodní poskytovatel zkušebních a certifikačních služeb tak může nyní provádět certifikace managementu kvality, která se zaměřuje speciálně na požadavky civilního jaderného průmyslu. TÜV SÜD patří celosvětově k prvním společnostem, které jsou podle ISO 19443 akreditovány.

TUV SUD ČR

Ve formě ISO 19443 byla v roce 2018 poprvé zavedena globálně platná norma pro bezpečnost a kvalitu v dodavatelském řetězci jaderného průmyslu. Na základě normy managementu kvality ISO 9001 definuje ISO 19443 specifické požadavky kladené na firmy a organizace, které nabízejí výrobky a služby důležité pro jadernou bezpečnost. Oblast použitelnosti normy ISO 19443 zahrnuje celý dodavatelský řetězec, tedy například nákup a dodávku, konstrukční a servisní služby, jakožto i výrobu komponent nebo systémů.

„Jaderná bezpečnost má nejvyšší prioritu,“ říká Hans-Michael Kursawe, jednatel společnosti TÜV SÜD Energietechnik Baden-Württemberg GmbH. „Proto musí být v celém dodavatelském řetězci jaderného průmyslu zajištěna spolehlivá bezpečnostní politika, kterou lze zdokumentovat na základě ISO 19443.“ K hlavním aspektům normy patří napojení managementu, zohlednění procesního přístupu, zapojení relevantních zájmových skupin a princip trvalého zlepšování.

Po akreditaci ze strany COFRAC se společnost TÜV SÜD stala celosvětově jednou z prvních firem, která může provádět akreditovanou certifikaci podle ISO 19443. „Přitom spojujeme naše mnohaleté zkušenosti v oblasti nukleárního průmyslu s mezinárodním okruhem zkušených expertů a auditorů, kteří velmi dobře znají lokální trhy a podmínky ve firmách,“ vysvětluje Dominique Kugler, jednatel TÜV SÜD France. Služby společnosti TÜV SÜD v této oblasti zahrnují školení týkající se ISO 19443, předaudit analýzy tržních mezer a vlastní certifikační audit.

Více informací o službách v oblasti jaderné energie najdete zde.

Zdroj zprávy: TÜV SÜD Czech