Výjimečný řezný výkon a spolehlivost s novým FANUC ROBOCUT

fanuc robocut

Vylepšená mechanická struktura doplněná ještě intuitivnějším ovládáním přispívá k lepšímu zážitku zákazníků
Díky řadě průlomových pokroků nabízí nová řada drátových EDM strojů ROBOCUT α-C i C od společnosti FANUC ještě vyšší úroveň spolehlivosti, rychlosti řezu, povrchové úpravy a rozměrové přesnosti. Mezi mnoha vylepšení zaměřenými na zákazníka patří zcela nová mechanická struktura, kompenzace chyby stoupání na celé pracovní ploše, dramatické zjednodušení nastavení kuželového řezu a standardně tvrzený stůl.

Elektroerozivní obrábění (EDM) je výrobním procesem pro všechny součásti, kde jsou vyžadovány složité kontury nebo dutiny, zejména u tvrdých kovů nebo u těch, které by bylo obtížné zpracovat pomocí konvenčních technik, jako je frézování, soustružení nebo broušení. Bylo to v roce 1975, kdy FANUC uvedl na trh své první řešení drátového EDM ROBOCUT. Od té doby odborný tým vývojových inženýrů společnosti neustále pracuje na nových iteracích, aby zajistil, že zákazníci zůstanou před svými konkurenty. S nejnovější ROBOCUT α-C i C dosáhl drátěný EDM dalšího nového úsvitu.

robocut α -C400 i C

 

„Nový stroj na erozi drátu ROBOCUT α-CiC, který nabízí všestranný, vysoce kvalitní řezací výkon a nekompromisní spolehlivost v mnoha aplikacích, přinese skutečný konkurenční zisk jak subdodavatelům, tak výrobcům OE,“ uvádí Stefan Raff, vedoucí FANUC prodeje Robomachine Europe. “Téměř půl století od chvíle, kdy FANUC poprvé představil svou značku ROBOCUT pro drátové EDM, přinášíme tento základní kámen technologie eroze drátu další generaci výrobců.”
Podkladem pro několik vylepšení je vylepšení vysoké pevnosti a vysoké tuhosti mechanické konstrukce hlavních lineárních os. Tato rekonfigurace designu ROBOCUT potlačuje zkreslení a podporuje lepší stabilitu, což vede k vyšší přesnosti řezu a vyšší spolehlivosti stroje, což jsou pilíře filozofie FANUC.

Nový ROBOCUT α-CiC poskytne uživatelům další zvýšení přesnosti díky zavedení vysoce přesné funkce kompenzace chyby výšky tónu. Speciální továrně kalibrovaná kompenzační mřížka zajišťuje korekci chyby stoupání po celé ploše stolu XY – spíše než jediný centrální bod – a přináší významnou výhodu v přesnosti obrobku. Už nezáleží na tom, kde se obrobek nachází na pracovní ploše, výsledkem bude stejná úroveň optimální přesnosti.
Zlepšení výkonu řezání kužele a snadné nastavení představují další pozoruhodný pokrok. Tradičně složitá operace nastavení a nastavení zúžení drátu je nyní přímočará díky použití základního přípravku, který se řídí pokyny na obrazovce.

Zákazníci budou také těžit ze standardního začlenění tvrzeného a odolného stolu obrobku, který zabrání možnému vzniku škrábanců.

α -C600 i C

 

Vylepšená kontrola procesu
FANUC oceňuje, že řízení procesu je rozhodující pro úspěch v operacích drátového EDM. Vylepšení ovládání ROBOCUT prostřednictvím nejnovějšího uživatelského rozhraní FANUC i H Pro bohatého na funkce se zaměřuje na využití výhod nové mechanické struktury k efektivnějšímu řezání. Nové a vylepšené uživatelské rozhraní s 21,5 ” širokoúhlým vícedotykovým LCD znamená, že intuitivnější ovládání je dalším pokrokem, a to i pro ty, kteří jsou v oblasti EDM relativně noví.

Tato vysoká úroveň praktičnosti se vztahuje i na mnoho dalších funkcí stroje, včetně instalace a údržby. Dokončení instalace nyní trvá v průměru o 2 hodiny méně, zatímco mnoho možností údržby je mnohem rychlejší. Například údržba podávacího válce trvá pouhých 5 minut, nikoli 40. A s cílem snížit již nepravděpodobnou možnost poruchy může FANUC i H Pro upozornit na blížící se problémy před selháním, dokonce i poskytnutím videa nebo obrázek, který nastiňuje, jak může interní oprava probíhat, aby se minimalizovaly prostoje.

Stroje ROBOCUT α-C i C také obsahují technologii vyprazdňování nové generace k dosažení vyšších řezných rychlostí bez přetržení drátu, zejména při hrubých řezech. Alternativně se uživatelé mohou rozhodnout zlepšit povrchovou úpravu (na Ra 0,3 µm) bez velkých kompromisů v rychlosti. Společnost FANUC zavedla funkci přímého nastavení, která pomáhá najít optimální nastavení rychlosti / povrchové úpravy konkrétního obrobku. Nyní, místo toho, aby uživatelé museli odkazovat na složité tabulky parametrů, mohou uživatelé upravit řezný výkon pomocí jednoduchého ovládání posuvníku +/- při zachování vypouštěcí mezery pro stabilní obrábění.

Rychlé navlékání drátu
Nový design ROBOCUT α-C i C nabízí více prostoru pro snadné a rychlé navlékání drátu. Pokud jde o funkce související s drátem, stroj si zachovává mnoho populárních funkcí předchozí generace ROBOCUT, včetně vysoce spolehlivého automatického podávání drátu až do 500 mm za podmínek ponoření, automatického zotavení drátu u obrobků do tloušťky 150 mm a stabilního řezání a snadného úprava tvarů pomocí funkce kompenzace tepelného posunu AI.

Software ROBOCUT-Link i , dodávaný jako standard, slouží ke správě informací o produkci a kvalitě. Uživatelé mohou sledovat operace, přijímat e-mailová upozornění, spravovat spotřební materiál a přenášet programy. S Link i mohou zákazníci připojit až 32 IoT-ready ROBOCUT α-C i C strojů.

Mezi další možnosti, které mají zákazníci k dispozici, patří: vysoce přesný otočný stůl ROBOCUT-CCR, který poskytuje ještě více aplikačních příležitostí (například šroubovité řezání a obrábění nástrojů PCD); drátový nakladač (pro drát o hmotnosti 20 – 30 kg) pro další posílení nepřetržitého bezobslužného obrábění; a potenciál pro připojení robota / robota obsluhujícího stroje pomocí jediného ethernetového kabelu. Chcete-li vytvořit řešení, která splňují konkrétní požadavky, je možné úplné přizpůsobení, ať už ve fázi sestavování nebo v jakémkoli bodě životnosti stroje.

Prostorově úsporný design
Díky kompaktnějšímu půdorysu než stroj předchozí generace jsou k dispozici dvě modelové velikosti: ROBOCUT α-C400 i C a ROBOCUT α-C600 i C. Uživatelé mohou do X vkládat obrobky o rozměrech až 1050 x 775 x 400 mm. Osy Y a Z s maximální hmotností 1 000 kg.
Důležité je, že díky komplexní celoevropské síti servisních středisek může FANUC nabídnout svým strojům doživotní podporu bez ohledu na provozní dobu nebo věk kontroly.

„Taková je spolehlivost společnosti FANUC a jejích strojů, které zákazníci často používají při používání modelů ROBOCUT po několik desetiletí,“ uzavírá Stefan Raff. „Tento spolehlivý výkon, spolu s naším rozsáhlým poskytováním služeb, umožňuje zákazníkům soustředit se na své hlavní podnikání v oblasti výroby dílů s naprostým klidem. Ať jste kdekoli, máme místní zastoupení, abychom zajistili, že pomoc nebude nikdy daleko. “

O společnosti FANUC
FANUC Corporation je jedním ze světových lídrů v oblasti automatizace výrobních provozů pro řídicí systémy CNC , robotů a výrobních strojů ( Robodrill , ROBOCUT , ROBOSHOT a ROBONANO ). Od roku 1956 je FANUC průkopníkem ve vývoji numericky řízených strojů v automatizačním průmyslu. S více než 264 pobočkami FANUC po celém světě a více než 8 000 zaměstnanci nabízí FANUC hustou síť v oblasti prodeje, technické podpory, výzkumu a vývoje, logistiky a zákaznických služeb.

Zdroj zprávy: FANUC