Premiér Babiš se v Budapešti zúčastnil summitu předsedů vlád V4 s francouzským prezidentem

Andrej Babiš V4

Předseda vlády ČR Andrej Babiš se v pondělí 13. prosince 2021 v Budapešti zúčastnil summitu předsedů vlád V4 s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Hlavními tématy jednání byly priority nadcházejícího francouzského předsednictví v Radě EU, klimatická a energetická politika a migrace a ochrana vnějších hranic EU.

Summit začal jednáním ve formátu V4. Premiéři Andrej Babiš, Viktor Orbán, Eduard Heger a Mateusz Morawiecki diskutovali o dalších plánech maďarského předsednictví V4 a také o tématech nadcházející Evropské rady, na které budou evropští lídři řešit především covid-19, energetiku, migraci a vnější vztahy.

summit v4

Následně se uskutečnilo setkání ve formátu V4+Francie. Francouzský prezident Emmanuel Macron stručně představil program a priority francouzského předsednictví. „Francie bude muset v příštím půlroce řešit celou řadu výzev včetně pokračující pandemie covid-19 nebo krizových situací na hranicích EU i v jejím blízkém sousedství. ČR po Francii v červenci příštího roku přebírá a pevně věřím, že bude moct navázat na její úspěchy“, uvedl premiér Babiš.

Budapešť V4 summit

Jedním z hlavních témat společného jednání byla klimatická a energetická politika v kontextu současného navýšení cen energií. „Ceny emisních povolenek neustále rostou, je to problém, který ohrožuje nemalou část Evropanů energetickou chudobou a konkurenceschopnost částí ekonomiky. Měli bychom to tedy intenzivně řešit“, zdůraznil český předseda vlády. „Dále je pro nás v oblasti energetiky zásadní, aby byla zachována svobodná volba energetického mixu, a aby Komise do taxonomie co nejrychleji zahrnula i jádro a zemní plyn“ doplnil Andrej Babiš.

Lídři se i souvislosti se situací na hranicích EU s Běloruskem věnovali také tématu migrace a ochrany vnějších hranic. „Jsem rád, že jednou z hlavních priorit francouzského předsednictví je reforma Schengenu tak, aby EU byla schopná lépe chránit své vnější hranice. Znovu opakuji, že je naprosto nepřijatelné, aby třetí země využívaly migraci jako hybridní zbraň proti EU“ uzavřel premiér Babiš.

V4 Budapešť 2021

Zdroj zprávy: Vláda ČR

úřad vlády čr