Zajímavosti z veletrhu AMPER 2022 pro strojaře

amper 2022

Jak se vyvíjí výrobní postupy a technologie, řídící systémy pro výrobu a v neposlední řadě i nové požadavky na výrobu z hlediska Průmyslu 4.0 nebo nároků na nižší energetickou náročnost, zvětšuje se obsahový průnik mezi strojírenskými veletrhy typu MSV nebo Hannover Messe a veletrhem AMPER.

AMPER

Ještě před pár lety byly hlavními exponáty na AMPERu rozvodné skříně, různé spínače, elektronické součástky, řídící prvky pro ovládání elektromotorů, osvětlení, měřidla a měřiče, displeje, zdroje, prvky kabeláží a stovky podobných položek. Nic pro strojaře a už vůbec pro manažery strojírenských firem.

A nyní? Posledních cca 5-7 let dynamicky roste počet exponátů, které jsou v popředí zájmu manažerů výrobních firem a stejně tak roste počet vystavovatelů, pro které je strojírenství cílový segment jejich byznysu. Na AMPERu najdeme částečná i komplexní řešení pro automatizaci, robotické aplikace, lineární i rotační pohony, software pro řízení výroby, speciální software pro řízení údržby, průmyslový 3D tisk, testovací systémy, logistické systémy, průmyslová osvětlení do hal a mnoho dalších záležitostí, bez kterých moderní strojírenská firma nemůže existovat.

Vybrali jsme několik expozic z letošního AMPERu (17. – 20. května 2022), které by mohly být zajímavé i pro návštěvníky našeho strojírenského portálu. Z části se jedná o vystavovatele, které znáte z MSV nebo ze Zákaznických dnů a tak podobně, ale jsou zde i nové firmy, které mohou zaujmout nabídkou specializovaných řešení, která se teprve nyní dočkala větší pozornosti.

Zlín Robotics
Nadějná slušovická firma s výrazným potenciálem nabízí řadu vlastních řešení pro průmyslové firmy. Má vlastní kovovýrobu, takže výborně chápe problémy strojírenských firem. Je zkušeným systémovým integrátorem 10 nejrozšířenějších světových značek robotů a nabízí i cenově výhodná robotická řešení na platformě TM Techman Robot. Na veletrhu AMPER 2022 předvedla logistické a paletizační řešení s manipulačním robotem Techman TM14, který byl vybaven integrovaným “viděním” TMvision a robotickým autonomním dopravníkem Milvus SEIT 500. Na expozici byl představen i nejmenší robot Meca 500 od Mecademic Robotics s aplikací pro měření od Mitutoyo a řada univerzálních mobilní stojanů UMS vlastní výroby, které umožňují pružně využívat kolaborativní roboty na více různých pracovištích.

BIBUS
Firma vystavuje i na MSV, kde ze svého širokého portfolia produktů nabízí spíše hydraulické systémy. Ostatně sama sebe charakterizuje jako dodavatele strojírenských, elektrotechnických a filtračních elementů, materiálů pro letecký a automobilový průmysl. Na AMPERu předváděla zejména řadu svých pohonů – asynchronní, stejnosměrné i lineární, kolaborativního robota pro drobné manipulace a také neobvyklé pásové vozítko, na kterém BIBUS demonstroval možnosti využití svých pohonů a jejich vysoký výkon při relativně malých rozměrech. Letos česká pobočka BIBUS s.r.o. oslaví 30 let od svého založení.

Rittal a EPLAN
Spojená expozice dvou firem, která nabízela mnoho zajímavého. Rittal je společnost vyrábějící především elektrické skříně pro použití v průmyslovém prostředí, ale do portfolia firmy patří i chladící zařízení a automatizační systémy pro strojírenskou výrobu (nejen). Mezi produkty firmy jsou frézovací zařízení i laserové řezačky a mnoho dalšího. Eplan je sesterská firma Rittalu, protože rovněž patří do skupiny Friedhelm Loh Group. Eplan nabízí sofistikovaný řídící ERP a PLM/PDM software pro průmyslové firmy, a to již od roku 1984. Cílem je zjednodušení složitých inženýrských procesů, řízení zakázek a podpora vývoje nových produktů ve výrobních firmách od klasického strojírenství, přes automotive až po letectví a další obory.

Robotizuj.to
Slovenská firma z Bánské Bystrice je systémovým integrátorem řady známých značek robotů. Na svém stánku předvedla jen několik z nich, ale návštěvníci zde mohli vidět scara robota od Yamahy, dvě ukázky s roboty od Universal Robots nebo řešení od Kawasaki robotics.

IMT
Výrazná expozice společnosti zaujala nejen členěním podle zaměření, ale i zajímavostmi svých řešení. IMT Technologies & Solutions s.r.o. je dodavatelem a partnerem pro elektrické a funkční testování, inspekci v SMT, průmyslovou automatizaci, NDT, kvalitu v SMT výrobě, a testování a inspekci v eMOBILITY.Na Amperu 2022 se firma pochlubila revolučním zařízením pro 3D kontrolu laku a transparentních vrstev na deskách plošných spojů – Koh Young Neptune. Druhou novinkou pak byla autonomní optická inspekce – Inpekto S70, která díky AI dokáže hledat a analyzovat chyby. Návštěvníky zaujala i automatická počítačka součástek Visiconsult a scara robot FANUC hrající piškvorky s návštěvníky.

Amtech
Známý systémový integrátor, který se mimo jiné specializuje na roboty značek Universal Robots, Agilox, MiR (Mobile Industrial Robots) a Locus. Firma předvedla celou škálu řešení pro povrchovou montáž elektroniky (SMT technologie), paletizační a dopravní autonomní systémy, automatickou buňku pro ošetření produktů pomocí plazmy nebo automatizovaný systém aplikace dávkování 1K pěnového těsnění.

ABB
Pro strojaře je společnost ABB synonymem pro špičkové roboty a automatizaci, ale jedná se o velkou firmu, která dělá mnoho věcí, a to doslova od spínačů pro domácnost, až po lodní pohony. Na AMPERu tedy logicky předváděla hlavně produkty související s elektrickými obvody. Před veletrhem jsme zveřejnili jejich tiskovou zprávu, kde jsou uvedeny hlavní exponáty, kterými se firma chtěla pochlubit. Nicméně, několik fotografií ukazuje záběr firmy i dění na jejich velké expozici.

Technotrade
Technotrade je dlouholetý výrobce hydraulické techniky a speciálních strojů z Litovle. Na veletrhu Na Amper 2022 prezentovala především řešení elektrických a hybridních pohonů a vývoj řídicího softwaru pro inteligentní ovládání strojů. Návštěvníkům představila širokou škálu moderních ovládacích prvků od joysticků a dotykových displejů až po rádiová ovládání a telematické jednotky, a to včetně několika novinek na trhu. Největší zastoupení měly komponenty používané v rámci platformy Danfoss PLUS+1®, mezi exponáty byly také elektromotory a hnací nápravy Benevelli, frekvenční měniče Curtis, elektromotory Dana TM4 nebo baterie Vanguard.

Start-UP zóna
Vyhradit speciální zónu pro Start-Upy je skvělý nápad. Poprvé jsme ho zaznamenali na veletrhu IDET v loňském roce. Škoda, že na rozdíl od jiných částí veletrhů není vidět silnější propagace, protože tady se rodí budoucnost a lze zde najít nejen dobré nápady, ale také možnosti na velmi zajímavé investice nebo spolupráce vedoucí k novým produktům. Prozatím jsou na veletrzích start-upy v roli chudé popelky a často jsou snadno přehlédnutelné, a to ke škodě návštěvníků, odborné veřejnosti, vystavovatelů i organizátorů veletrhů.

Na veletrhu AMPER 2022 se našlo mnoho dalších firem, které nabízely užitečné produkty pro strojírenské firmy. Vybrali jsme jen několik málo z nich, abychom demonstrovali význam AMPERu pro technologické inovace ve strojírenství. Je proto velmi pravděpodobné, že v příštích letech budeme tomuto veletrhu věnovat více pozornosti.