FANUC se na MSV 2022 představí v historicky největší expozici. Přijďte se podívat!

Velkolepá přehlídka nejen robotických technologií, ale také speciálních řešení, obrábění, řídících systémů a dalších novinek, je připravena na hojnou návštěvnost letošního strojírenského veletrhu v Brně. Společnost FANUC je mezi strojaři dlouhodobě známá jako dodavatel moderních a spolehlivých robotů. V Brně ovšem nabídne návštěvníkům mnohem širší pohled na své portfolio a součástí expozice, která bude asi nejkomplexnější v historii firmy, budou i velmi zajímavé expozice vybraných partnerů. Celá expozice bude více než 2,5x rozsáhlejší, než v minulém roce!

Fotogalerie z expozice Fanuc na MSV 2021

Výstavní plocha bude mít bezmála 400 m2, přičemž každý vystavující partner bude mít k dispozici 25 m2. Jedná se o firmy, které prošly pečlivým výběrem a mohou návštěvníkům předvést vlastní unikátní řešení na platformě produktů firmy FANUC. Vystavovat budou společnosti ACAM, ARC Robotics, Klimasoft Robotics, LaserTherm, RHtech  a ZÁLESÍ a.s. – závod ROBOTICS. Předvedou řešení určené pro praktické úkoly ve výrobních firmách. Návštěvníci si tak mohou lépe představit, co vše je možné zařídit se špičkovou technikou a vynikající podporou jak samotné firmy FANUC, tak zúčastněných integrátorů.

 

Malá ochutnávka připravovaných exponátů od partnerů společnosti FANUC

FANUC ROBOSHOT
FANUC potěší i plastikáře, kterým představí plně elektrický vstřikovací lis ROBOSHOT. Stroj se vyznačuje nebývalou energetickou úsporností, což je v dnešní době velice důležitý a oceňovaný parametr. FANUC dokázal použít zkušenosti z řídících systémů pro CNC obrábění i do vstřikování a výsledkem je vyšší zrychlení, jedinečná přesnost pohybů a nesmírně krátké doby cyklu umožňující vyrábět velké objemy dílů v konzistentně vysoké kvalitě.

Roboshot

FANUC ROBODRILL
Neméně zajímavým exponátem bude CNC frézovací centrum Fanuc Robodrill, které se vyznačuje vysokou flexibilitou a spolehlivostí. Robustní provedení s novým vřetenem, které má o 70% vyšší kroutící moment a řada inteligentních funkcí jako je například předcházení stavu přetížení, vylepšená podpora řezání závitů (Emuge Punch Tap™) a další podobné novinky, vyvolávají zájem ve výrobních firmách od automotive až po klasickou strojařinu.

robodrill

CNC systémy FANUC
Původně byla společnost Fanuc založena jako specialista na průmyslové řídící systémy a pohony. Část expozice se bude věnovat i nejmodernějším produktům z této oblasti, protože automatizace je dnes nezbytnou složkou strojírenské výroby a tyto produkty jsou žádanou špičkou ve svém oboru.

systémy fanuc

Roboty FANUC
Přes všechny tyto zajímavé stroje a špičkové technologie hlavním cílem většiny návštěvníků expozice FANUC pravděpodobně budou robotická řešení. V této oblasti má FANUC výsadní postavení. Jeho pověstná uživatelská podpora je tvořena nejen přímými konzultacemi se zkušenými specialisty, ale nabízí i bohatou nabídku online školení, kurzů a webinářů. FANUC ACADEMY je populární mezi klienty firmy a představuje zajímavou přidanou hodnotu ke všem zařízením od FANUC.

V mnoha českých firmách odvádějí roboty FANUC dobrou práci a jsou synonymem spolehlivosti a výkonu, ale i technicky zajímavých řešení. Dokáží zvýšit efektivitu výroby a nahradit drahou ruční práci nebo zastoupit lidské pracovníky v provozech, které jsou pro zdraví škodlivé nebo zbytečně namáhavé. Popularita robotů FANUC je mimo jiné dána i tím, že firma garantuje udržení náhradních dílů po dobu minimálně 25 let. Firmy, které roboty nakoupí, tak mají jistotu, že ani v případě potíží nezůstanou na holičkách a roboti jim budou dlouho spolehlivě sloužit.

Na MSV 2022 FANUC představí celkem 6 modelových řad robotů:

1) Řada CRX
Kolaborativní roboti řady CRX představují velmi populární prostředky pro automatizaci manipulací s produkty a polotovary. Díky jejich vlastnostem nevyžadují bezpečnostní klece, infrazávory a čidla, což šetří prostor i čas. Snadné programování šetří náklady, eliminuje chyby a umožňuje velmi rychle měnit pracovní úkoly robota. Původně byly kolaborativní roboty určeny hlavně do laboratoří, pro akademický výzkum, pro elektroprůmysl a další poměrně nekomplikované využití, kde je častá interakce s lidskou obsluhou. Nicméně, časem se koboti prosadili i ve strojírenské výrobě a dnes patří mezi nejžádanější modely, k čemuž přispívá i záruka 8 let bezúdržbového provozu.

fanuc crx

2) Lakovací roboti
Fanuc představí šestiosé modely P-250iB a P-40iA, které zastanou práci v prostorech lakoven, kde nabízí přesnou a oproti lidské obsluze prakticky bezchybnou práci, a to aniž by bylo v ohrožení lidské zdraví. Modely se liší nosností 15 kg / 5 kg a dosahem ramene 2800 mm/1300 mm.

Fanuc P-250

3) Robot M-800
Vysoce přesný a rychlý robot, který má zabudované kalibrační funkce. Sekundární enkodér FANUC detekuje přesnou polohu výstupu osy a kompenzuje případná zkreslení způsobená převody nebo reduktory. Díky tomu model dosahuje vynikajících výsledků v přesnosti lineární i kruhové dráhy. Integrované pneumatické a elektrické vybavení se standardně skládá z 8 vstupů a 8 výstupů. FANUC M-800 je ideální volba pro integraci do robotických buněk.

Fanuc M-800

4) Robot M-710iC
Univerzální spolehlivý pracant s malou základnou a štíhlým ramenem je určen pro střední zatížení (12-70 kg). Je dodávána s dosahem až 3,1 m a bezpečnostním krytím IP67. Tato řada je díky vysoké rychlosti os nesmírně rychlá. Zvládají také vynikající hodnoty užitečného zatížení a související setrvačnosti. M-710 lze upevnit na strop či šikmo pro jednodušší přístup a maximální pracovní prostor, což je další výhoda této řady.

Fanuc M-710iC

5) Robot M-2iA/3SL
Ultra kompaktní Delta robot pro vysokorychlostní manipulace s drobnými předměty.  Díky variabilní montážní poloze a univerzálnosti srovnatelné s lidskou rukou nabízí tato řada vysokorychlostních, až šestiosých kompletačních robotů prakticky nekonečnou flexibilitu. Poměrně velký dosah a standardní třída ochrany IP69 jsou základem nejvyšší produktivitu v čistých provozech i v mokrém prostředí.

fanuc delta DR-3iB / 8L

6) Robot LR Mate
Malý, lehký, ale překvapivě silný robot, který zvládne manipulaci s předměty až do hmotnosti 14 kg a nabízí i volitelnou možnost přidání funkce umělé inteligence. Ta umožní dosahovat ještě vyšší úrovně přesnosti a produktivity. Lze jej namontovat na podlahu, strop, zeď nebo pod úhlem. Díky jeho kompaktnímu designu a utěsněným mechanickým jednotkám (IP67) ho dokonce lze integrovat přímo do vašeho obráběcího nástroje.  Je také dodáván se speciální výbavou pro svařování, lakování, čisté provozy.

Fanuc LR Mate

Na těchto několika ukázkách je vidět, že letos se společnost FANUC skutečně snaží ukázat to nejlepší ze svých produktů a nabídnout návštěvníkům veletrhu co možná nejširší pohled na možnosti, které jejich zařízení mohou poskytnout. A to není ani zdaleka všechno. Jednotlivé modely robotů mají své zajímavosti a výhody, ale představení jejich aplikací bude rovněž vysoce inspirativní záležitost. Rozhodně se vyplatí navštívit rozsáhlou expozici společnosti FANUC a přesvědčit se na vlastní oči, co vše lze s jejich roboty dokázat.

Expozici FANUC najdou návštěvníci v pavilonu P, stánek č. 033…

mapa Fanuc