FOR INDUSTRY 2018 – 1. část

FOR INDUSTRY 2018

Podívejte se, co vystavovaly české i zahraniční firmy na tradičním pražském průmyslovém veletrhu FOR INDUSTRY 2018, který pořádá společnost ABF, a.s. na výstavišti v Letňanech. Hlavní expozice se nacházely v moderních prostorách po obou stranách vstupní haly II…

FOR INDUSTRY 2018

Průmyslový veletrh FOR INDUSTRY 2018 se konal od 15.5. do 18.5.2018 na Výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Po velmi úspěšném loňském ročníku budil očekávání, jestli se podaří zopakovat rekordní návštěvnost nebo ji dokonce překonat. První čísla po skončení veletrhu ukazují, že by tomu tak mohlo být.

FOR INDUSTRY 2018

V předchozích reportážích z FOR INDUSTRY 2018 jsme se věnovali některým expozicím separátně a nyní vám nabízíme přehled dalších vystavovatelů, kteří na veletrhu předváděli špičkové produkty, zajímavé služby nebo řešení, na která čekají zákazníci z řad strojírenských firem. Tady jsou některé vybrané expozice, které nás zaujaly…

ARC-H
Firma zastupuje značku KEMPPI a její svařovací technologie. Na stánku byly vystaveny různé typy svařovacích zdrojů, kukly pro svářeče a jako hlavní exponát, který nakonec získal i jednu ze 3 hlavních cen Grand Prix – multiprocesní svařovací zdroj KEMPPI X8 MIG Welder se systémem WeldEye…

KEMPPI KEMPPI

KEMPPI X8 umí poskytnout svařování disponující extrémně silným a přesným svařovacím obloukem. Nové pulzní a Wise procesy – koncentrovaný a zúžený oblouk (WiseFusion), svařování v úzké mezeře (RGT), svařování kořenových vrstev (WiseRoot+), svařování na dlouhý výlev drátu (WisePenetration+), svařování tenkých plechů (WiseThin), svařování s nízkým rozstřikem (WiseSteel) rozšiřují možnosti pro různé potřeby výroby. Nastavení parametrů pomocí bezdrátového řídícího modulu a spolupráce s digitální WPS zyvšuje komfort obsluhy a efektivitu pracovního výkonu. Zdroj je plně kompatibilní s univerzálním systémem WeldEye pro řízení procesů svařovací výroby.

Svářecí stůl
O chytrých stavebnicích svářecích stolů pana Jana Cetla jsme již několikrát psali. Na FOR INDUSTRY 2018 firma představila 2 nové produkty, a to profesionální stůl pro výrobní provozy nebo větší údržby – ProfiHD, který má robustnější provedení pro vyšší zatížení hmotností svařence a lepší odvod tepla, a tím umožňující i přesnější svařování. K tomuto variabilnímu stolu lze rovněž pořídit jako doplňkovou výbavu i měděnou krycí desku, která zajistí ochranu stolu a prodloužení jeho životnosti.

Jan Cetl Jan Cetl

Další novinkou byl praktický pojízdný montážní vozík, resp. nářaďový stůl, na který lze svařovací stůl snadno namontovat. Celek je tak operativně přemístitelný v rámci dílny a umožňuje svařovat tam, kde je to třeba.

TST servis
Společnost je zástupcem slovenského výrobce obráběcích strojů TRENS na českém trhu. Na FOR INDUSTRY předvedla univerzální hrotový soustruh TRENS řady SN 32, sloupové vrtačky SIRIUS V25 a CASTOR VS 40, ale hlavním magnetem expozice byla simulace výrobní aplikace se CNC soustruhem Trens SBL 300 a spolupracujícím robotem Fanuc CR 7iAL.

TST servis TST servis

Prezentovaná sestava ukazuje možnost snížení nákladů na obsluhu. Robot synchronizovaně s řídícím systémem CNC soustruhu vkládá polotovar do sklíčidla stroje a po provedení potřebných operací jej opět odebere a uloží. Za toto robotizované pracoviště společnost TST servis získala Čestné uznání GRAND PRIX.

CNC invest
Firma vystavovala dlouhotočný soustruh Citizen Cincom L20E-2M10 LFV, za který také obdržela jednu ze tří cen GRAND PRIX. Stroj je vybaven unikátní technologií nízkofrekvenčního obrábění s eliminací tvorby dlouhých třísek.

CNC invest CNC invest
CNCinvest CNCinvest
CNCinvest CNCinvest

Technologie LFV (Low Frequency Vibration) byla vyvinuta pro potřeby obrábění materiálů, u kterých jsou potíže s tvorbou dlouhých třísek (např. měď, hliník, korozivzdorná ocel, některé slitiny atp.). Dlouhé třísky se hromadí v pracovním prostoru stroje ve větším objemu, hrozí namotávání na obrobek a riziko snížené kvality obrábění, snižují účinnost řezné kapaliny a v neposlední řadě snižují životnost nástrojů. FVL tyto potíže eliminuje a nabízí tak zajímavou přidanou hodnotu pro stroje, do kterých je implementována.

REXIM
V letošním roce vystavovala firma REXIM 4 stroje. Hlavním exponátem bylo britské obráběcí centrum XYZ Machine Tools 750LR s lineárními pohony(Linear Rail) a s vynikajícím poměrem ceny a vlastností. Dalším exponátem bylo malé mobilní obráběcí centrum XYZ 2-OP, které dovoluje snadné přemístění běžným paletovým vozíkem k produkčním strojům, aby převzalo sekundární operace, které jindy zbytečně zatěžují drahé a výkonné stroje nebo aby vyplnilo neproduktivní čas obsluhy. Má portálový pohyb vřeteníku a je vybaveno kuželem BT 30. Zásobník nástrojů je umístěn v rámu.

REXIM REXIM

Třetím vystaveným strojem byla již osvědčená ložová frézka XYZ SMX 5000 s pojezdem v ose X – 1524 mm. Je to největší stroj v této kategorii z portfolia XYZ Machine Tools. Posledním strojem byl populární soustruh XYZ PROTURN SLX 355 s řídícím systémem ProtoTrak SLX a točnou délkou 900mm. Stroj má mimořádnou tuhost díky masivnímu litinovému rámu a je dodáván s rychlovýměnnou nástrojovou hlavou, včetně 6ks držáků nástrojů. K tomuto stroji, ale také k výše uvedenému centru XYZ 750LR lze dokoupit řadu rozšiřujících opcí.

Mister CAM
Systémový integrátor a dodavatel CAD/CAM software pro obráběcí a tvářecí stroje Mastercam a také software OCTOPUZ pro offline řízení robotizovaných pracovišť. Novinkami letošního roku jsou OCTOPUZ 2.0 a veřejná betaverze Mastercam 2019. Na stánku firma předváděla funkční aplikaci s robotem KUKA…

mastercam

DREKOMA
Firma se zabývá monitorováním vlhkosti a současně i zvlhčovacími systémy pro průmysl, kancelářské prostory a další prostředí. Ačkoli je část aktivit firmy směřována do zemědělství, potravinářského, chemického, farmaceutického nebo dřevozpracujícího průmyslu, tak dokáže velmi pozitivně optimalizovat provoz v lakovnách strojírenských firem a efektivně řešit řadu problémů při nanášení barev. Podobně dokáže snižovat náklady a zvyšovat efektivitu práce také ve svařovnách, brusírnách, kalírnách, slévárnách, montážních a obráběcích provozech a překvapivě i v elektroprůmyslu.

DREKOMA DREKOMA

Expertní služby s řadou náročných výpočtů jsou podpořeny špičkovou technikou od německé společnosti firmy Merlin Technology GmbH, a to zejména vysokotlakých zvlhčovačů vzduchu s technologií MICRO DROP. Novinkou od Merlin je také unikání systém ORBIT WING, který zajišťuje výrazné energetické úspory a vyšší účinnost.

STYLE
Česká pobočka nizozemské firmy se proslavila zejména designově neobvyklým soustruhem STYLE 510, který nechyběl ani na letošním veletrhu FOR INDUSTRY 2018, ale ve svém produktovém portfoliu má i technicky zajímavější stroje, což letos dokázala představením novinky ve formě frézky STYLE MC 750…

STYLE STYLE

Stůl o rozměrech 900 x 410 mm lze zatížit až na 350 kg. Posuv o osách X, Y, Z je 760, 440 a 460 mm. Výška pracovního stolu 820 mm, vzdálenost mezi vřetenem a stolem 100-560 mm, vzdálenost mezi osou vřetena a stojanem
475 mm. Výkon motoru 5,5 nebo 7,5 kW. Otáčky vřetene jsou 8000 (10000) ot./min. Rychloposuv 24 m/min. Zásobník nástrojů pojme 16 až 24 ks. Zajímavý stroj pro menší série nebo náročnější kusovou výrobu.